Hestens koronavirus

Postet av Valdres Ride- og Kjøreklubb den 19. Feb 2021

Koronavirus er en stor gruppe virus som kan smitte mange forskjellige dyrearter. Men i utgangspunktet kan koronavirus hos en dyreart ikke smitte til en annen dyreart. COVID 19 er et unntak, dette viruset har smittet fra dyr til mennesker. Virus og bakterier som smitter fra dyr til mennesker, kalles zoonoser. I de senere årene har det vært mer fokus på hestens koronavirus, ECoV,  som årsak til kolikk og diarè-symptomer.

Hestens koronavirus, på engelsk Equineentericcoronavirus, gir symptomer fra mage og tarm. Coronavirus har en ytre kappe med et «borrelås»-system som festes til ulike celler i kroppen. «Borrelåsen» hos hestens koronavirus festes til celler i hestens tynntarm. Viruset gir sykdom først og fremst hosvoksne hester. Hvis føll blir syke av hestens koronavirus, er det gjerne i kombinasjon med andre virus/bakterier i tarmen.

Viruset er veldig smittsomt, og smitte skjer ved at hesten får i seg avføring med viruspartikler. Etter at hesten har fått i seg viruset, tar det 2-3 dager før den begynner å vise symptomer: Den mister matlysten, blir slapp og får feber, og hos en del hester blir avføringen bløt og vandig. En del får også kolikksymptomer. Symptomene går vanligvis over i løpet av noen dager til en uke med behandling. Hesten kan trenge væske og såkalte NSAIDS, som er betennelsesdempende medisiner.

Det tar 3-4 dager fra hesten blir smittet til den selv begynner å skille ut virus i avføringen. Hvis man tar koronatest den første dagen hesten er syk, kan det derfor hende at man ikke finner viruset, selv om hesten er syk av koronavirus. Det er mest utskilling av virus 3-4 dager etter at hesten har begynt å vise symptomer. Mange hester kan også bli smittet av viruset uten å bli syke, men vil likevel spre viruset i avføringen sin. Hester som er smittet, kan spre virus opptil 25 dager – noen kan har virus i avføringen i flere måneder.

Koronaviruset holder seg lenger i kalde temperaturer, derfor er sykdom forårsaket av hestens koronavirus vanligst i vinterhalvåret.

De fleste hester som smittes av hestens koronavirus, ECoV, vil altså ikke bli syke. I en undersøkelse fra USA ble ca 20% av hestene som var smittet, syke. Men noen kan få svært alvorlige symptomer og dø hvis tarmveggen blir veldig betent. Da kan farlige bakterier komme over i blodet og gi blodforgiftning, eller mer ammoniakk kan trenge gjennom tarmveggen og over i blodet. Ammoniakk i blodet er skadelig for hjernen og gir ustøhet og nedstemthet eller at hesten ligger.

Det har vært flere tilfeller av koronavirus hos hest i Innlandet. Man kan sjekke for hestens koronavirus ved å ta en avføringsprøve. Den må holdes kjølig/fryses når den skal sendes til laboratoriet for undersøkelse.

Har du fått koronavirus i stallen, er det anbefalt å sette i gang med smittevern og isolere syke hester. Ring dyrlegen!


Tekst: Hilde Magda Juul Søndrol


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.