Vi tok en prat med Janka Skogstad! Bli bedre kjent med henne her:

Postet av Valdres Ride- og Kjøreklubb den 5. Feb 2021


Janka og Ask frå Skogstad

I Oktober 2020 tok vi en liten prat med Janka Skogstad. Hun er et aktivt medlem i klubben, ei ambisiøs dame som alltid stiller opp på arrangementer og bidrar til aktivitet og god stemning i klubben.

Kan du fortelle kort om deg selv? 

Jeg har hatt hesteinteressen hele livet, min første egne hest fikk jeg når jeg var 6 år gammel. Jeg var turrytter frem til jeg kjøpte min første fjordhest i 2012 og etter det har jeg startet stevner med flere av fjordhestene mine jeg har eid. Jeg har deltatt på flere norgesmesterskap for fjordhest. Med min gamle hest Yr vant vi 5-års klassen i 2015. Det er kjøring som har stått mitt hjerte nærmest, men jeg begynner å få mer og mer sansen for ridning samtidig som jeg også interesserer meg for avl. Pr i dag har jeg tre egne fjordhester også håper jeg på nytt føll til våren igjen. 

Hva gjorde til at du valgte fjording?

Fjordhesten ble valgt på grunn av allsidigheten, den er som poteten og kan bli brukt til alt. Den kan være fyrig og heit når man har behov for det, men samtidig være fornuftig og rolig når situasjonen tilsier det. Uansett hvilken gren man liker å holde på med så passer fjordhesten inn. 

Du har vært aktiv denne stevnesesongen med Ask frå Skogstad, hva er høydepunktet denne sesongen? 

Høydepunktet med denne sesongen var rett og slett å komme ut å starte stevner igjen. Etter fire år uten startklar hest var det veldig gøy å kjenne på nervene og adrenalinet man får gjennom å starte stevner. Det at Ask har fått med seg sløyfe fra hvert eneste stevne vi har startet så langt er jo også et høydepunkt. 

I september var du på utstilling med Skogstad Embla med veldig bra resultat, hva følte du den dagen? 

Følelsen når Embla ble stilt i kvalitet og fikk ekstrasløyfe kan nesten ikke beskrives. Det var utrolig stas og jeg ble kjempeglad samtidig som jeg ble utrolig stolt. Det er alltid stas med gode tilbakemeldinger når man stiller hest, men det blir jo alltid litt ekstra stas når det er eget oppdrett. Da vet man at man tenker rett når man velger hingst til sin egen hoppe man avler på.  

Hva er planen fremover med hestene?

Planen fremover for Ask er først og fremst fjordhest NM 2021. Der skal vi starte 6 års klassen hvor vi må ri LA dressur, 80cm sprang og kjøre LA presisjon. Før vi kan starte NM må vi ut å kvalifisere oss. Har også planer om å stille Ask på offisiell utstilling neste år og få han premiert. 

Embla blir tre år neste år og skal stilles på vårparten som unghest og i hoppeklassen til høsten. For å få stilt som hoppe må man ta kjøreprøve, så hun skal derfor kjøres inn i løpet av vinteren. Planen er at hun i tillegg skal bedekkes i løpet av våren. Når hun blir eldre skal hun også gå unghest-klassene på NM.

Mai som er mor til både Ask og Embla er forhåpentligvis drektig og skal etter planen følle i starten av Juni. Hun skal bedekkes på nytt til sommeren i tillegg at jeg håper å få stilt henne ut på nytt.

Hva er dine tre «must haves» i stallen?

Det må nok være langt leietau (tre meter eller mer), hodelykt og god trillebår med dekk som ikke kan punkteres.

Året 2020 har jo vært annerledes enn før, hvordan har dette påvirket hverdagen din med hestene? 

Året i år har ikke påvirket med eller hestene i vår hverdag, men stevneplanene vi la på sist på vinteren ble jo noe amputert. Vi skulle for eksempel deltatt på flere stevner på våren for å kvalifisere oss til fjordhest NM, men disse utgikk med glans. NM ble også avlyst. Det var jo skikkelig trist når det først ble tatt avgjørelsen om å avlyse, men da fikk vi heller ekstra tid til å trene mot neste års NM i stedet. 

Foto: Privat

Tekst: Karina Slåttsveen


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.