Bli kjent med klubb-hovslager Ida Loftu.

Postet av Valdres Ride- og Kjøreklubb den 8. Mar 2021

Visste du at klubben har sin egen hovslager?

Ida Loftu er ei sporty jente som er født og oppvokst med hest. Hovslager interessen kom tidlig og hun var ofte med stefar Øyvind Stuve når han skodde hester. Etter endt studier i både mexico og oslo la hun jobbkarrieren til sides for å følge drømmen om å bli hovslager. Hun startet opp som lærling og begynte med utdannelsen. I løpet av lærlingtiden deltok hun to ganger på NM, SM (Svensk Mesterskap og DM (Dansk Mesterskap). Hun deltok også på landslagsuttaket i 2020. Konkurranser er noe Ida ser på som en fin måte å utvikle seg innen faget. Her møter hun også mange kollegaer fra inn- og utland, som brenner for faget sitt. "Konkurranser dreier seg ikke om å vinne, men å bli bedre. Treningen mot en konkurranse er det man lærer mest av ", sier Ida.

Etter endt læretid hos Petter Spilling var fagbrevet i boks. Nå i dag driver Ida eget firma som hovslager. Hun ble straks godt mottatt av hesteeiere og kundelisten ble fort lang. Hun har base hos oss her i Valdres, men reiser ofte til Oslo for å samarbeide med mer erfarne hovslagere. "Å jobbe med folk som er flinkere enn deg gjør at du hele tiden blir bedre. Hovslageryrket er litt som riding, du blir aldri utlært, men du vil alltid bli bedre."

NM på Stav


Har du noen tips til de som er nysgjerrige på faget?

"Oppsøk en dyktig hovslager og spør om å få bli med å se noen dager. Finn ut om det er noe for deg og så kast deg ut i lærlingtiden." 

Har du noen tips til hesteeiere?

"Bli kjent med hesten din og snakk med hovslageren. Spør heller en gang for mye om ting, enn en gang for lite."

Har du et forbilde i hovslager-verden?

"Det må være læremester og mentor Petter Spilling, han samarbeider jeg mye med. Internasjonalt må det bli Steven Beane. Han har vunnet VM utallige ganger, og lager de beste hovknivene!"


Det blir spennende å følge Ida sin karriere og vi krysser fingrene for at korona går over slik at hun kan begynne å konkurrere igjen! Tenk at vår lille klubb her i Valdres er representert i slike store mesterskap? Det er noe å være stolt av det!



Hestens koronavirus

Postet av Valdres Ride- og Kjøreklubb den 19. Feb 2021

Koronavirus er en stor gruppe virus som kan smitte mange forskjellige dyrearter. Men i utgangspunktet kan koronavirus hos en dyreart ikke smitte til en annen dyreart. COVID 19 er et unntak, dette viruset har smittet fra dyr til mennesker. Virus og bakterier som smitter fra dyr til mennesker, kalles zoonoser. I de senere årene har det vært mer fokus på hestens koronavirus, ECoV,  som årsak til kolikk og diarè-symptomer.

Hestens koronavirus, på engelsk Equineentericcoronavirus, gir symptomer fra mage og tarm. Coronavirus har en ytre kappe med et «borrelås»-system som festes til ulike celler i kroppen. «Borrelåsen» hos hestens koronavirus festes til celler i hestens tynntarm. Viruset gir sykdom først og fremst hosvoksne hester. Hvis føll blir syke av hestens koronavirus, er det gjerne i kombinasjon med andre virus/bakterier i tarmen.

Viruset er veldig smittsomt, og smitte skjer ved at hesten får i seg avføring med viruspartikler. Etter at hesten har fått i seg viruset, tar det 2-3 dager før den begynner å vise symptomer: Den mister matlysten, blir slapp og får feber, og hos en del hester blir avføringen bløt og vandig. En del får også kolikksymptomer. Symptomene går vanligvis over i løpet av noen dager til en uke med behandling. Hesten kan trenge væske og såkalte NSAIDS, som er betennelsesdempende medisiner.

Det tar 3-4 dager fra hesten blir smittet til den selv begynner å skille ut virus i avføringen. Hvis man tar koronatest den første dagen hesten er syk, kan det derfor hende at man ikke finner viruset, selv om hesten er syk av koronavirus. Det er mest utskilling av virus 3-4 dager etter at hesten har begynt å vise symptomer. Mange hester kan også bli smittet av viruset uten å bli syke, men vil likevel spre viruset i avføringen sin. Hester som er smittet, kan spre virus opptil 25 dager – noen kan har virus i avføringen i flere måneder.

Koronaviruset holder seg lenger i kalde temperaturer, derfor er sykdom forårsaket av hestens koronavirus vanligst i vinterhalvåret.

De fleste hester som smittes av hestens koronavirus, ECoV, vil altså ikke bli syke. I en undersøkelse fra USA ble ca 20% av hestene som var smittet, syke. Men noen kan få svært alvorlige symptomer og dø hvis tarmveggen blir veldig betent. Da kan farlige bakterier komme over i blodet og gi blodforgiftning, eller mer ammoniakk kan trenge gjennom tarmveggen og over i blodet. Ammoniakk i blodet er skadelig for hjernen og gir ustøhet og nedstemthet eller at hesten ligger.

Det har vært flere tilfeller av koronavirus hos hest i Innlandet. Man kan sjekke for hestens koronavirus ved å ta en avføringsprøve. Den må holdes kjølig/fryses når den skal sendes til laboratoriet for undersøkelse.

Har du fått koronavirus i stallen, er det anbefalt å sette i gang med smittevern og isolere syke hester. Ring dyrlegen!


Tekst: Hilde Magda Juul Søndrol



Vi tok en prat med Janka Skogstad! Bli bedre kjent med henne her:

Postet av Valdres Ride- og Kjøreklubb den 5. Feb 2021


Janka og Ask frå Skogstad

I Oktober 2020 tok vi en liten prat med Janka Skogstad. Hun er et aktivt medlem i klubben, ei ambisiøs dame som alltid stiller opp på arrangementer og bidrar til aktivitet og god stemning i klubben.

Kan du fortelle kort om deg selv? 

Jeg har hatt hesteinteressen hele livet, min første egne hest fikk jeg når jeg var 6 år gammel. Jeg var turrytter frem til jeg kjøpte min første fjordhest i 2012 og etter det har jeg startet stevner med flere av fjordhestene mine jeg har eid. Jeg har deltatt på flere norgesmesterskap for fjordhest. Med min gamle hest Yr vant vi 5-års klassen i 2015. Det er kjøring som har stått mitt hjerte nærmest, men jeg begynner å få mer og mer sansen for ridning samtidig som jeg også interesserer meg for avl. Pr i dag har jeg tre egne fjordhester også håper jeg på nytt føll til våren igjen. 

Hva gjorde til at du valgte fjording?

Fjordhesten ble valgt på grunn av allsidigheten, den er som poteten og kan bli brukt til alt. Den kan være fyrig og heit når man har behov for det, men samtidig være fornuftig og rolig når situasjonen tilsier det. Uansett hvilken gren man liker å holde på med så passer fjordhesten inn. 

Du har vært aktiv denne stevnesesongen med Ask frå Skogstad, hva er høydepunktet denne sesongen? 

Høydepunktet med denne sesongen var rett og slett å komme ut å starte stevner igjen. Etter fire år uten startklar hest var det veldig gøy å kjenne på nervene og adrenalinet man får gjennom å starte stevner. Det at Ask har fått med seg sløyfe fra hvert eneste stevne vi har startet så langt er jo også et høydepunkt. 

I september var du på utstilling med Skogstad Embla med veldig bra resultat, hva følte du den dagen? 

Følelsen når Embla ble stilt i kvalitet og fikk ekstrasløyfe kan nesten ikke beskrives. Det var utrolig stas og jeg ble kjempeglad samtidig som jeg ble utrolig stolt. Det er alltid stas med gode tilbakemeldinger når man stiller hest, men det blir jo alltid litt ekstra stas når det er eget oppdrett. Da vet man at man tenker rett når man velger hingst til sin egen hoppe man avler på.  

Hva er planen fremover med hestene?

Planen fremover for Ask er først og fremst fjordhest NM 2021. Der skal vi starte 6 års klassen hvor vi må ri LA dressur, 80cm sprang og kjøre LA presisjon. Før vi kan starte NM må vi ut å kvalifisere oss. Har også planer om å stille Ask på offisiell utstilling neste år og få han premiert. 

Embla blir tre år neste år og skal stilles på vårparten som unghest og i hoppeklassen til høsten. For å få stilt som hoppe må man ta kjøreprøve, så hun skal derfor kjøres inn i løpet av vinteren. Planen er at hun i tillegg skal bedekkes i løpet av våren. Når hun blir eldre skal hun også gå unghest-klassene på NM.

Mai som er mor til både Ask og Embla er forhåpentligvis drektig og skal etter planen følle i starten av Juni. Hun skal bedekkes på nytt til sommeren i tillegg at jeg håper å få stilt henne ut på nytt.

Hva er dine tre «must haves» i stallen?

Det må nok være langt leietau (tre meter eller mer), hodelykt og god trillebår med dekk som ikke kan punkteres.

Året 2020 har jo vært annerledes enn før, hvordan har dette påvirket hverdagen din med hestene? 

Året i år har ikke påvirket med eller hestene i vår hverdag, men stevneplanene vi la på sist på vinteren ble jo noe amputert. Vi skulle for eksempel deltatt på flere stevner på våren for å kvalifisere oss til fjordhest NM, men disse utgikk med glans. NM ble også avlyst. Det var jo skikkelig trist når det først ble tatt avgjørelsen om å avlyse, men da fikk vi heller ekstra tid til å trene mot neste års NM i stedet. 

Foto: Privat

Tekst: Karina Slåttsveen